Andere Nowlive.eu Sites

Nowlive Krasloten

Nowlive Bingo

Bekijk ook

Nowlive Casino

Stats

Geplaatst op: 1 December 2017, 11:57:30
98 keer bekeken
1 reactie

Bron

AD
http://www.ad.nl

Tags

Geen tags
Oogartsen kraken OVV-rapport: Siervuurwerk wl gevaarlijk

Oogartsen kraken OVV-rapport: Siervuurwerk wl gevaarlijk

Oogartsen vinden de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden niet ver genoeg gaan. De branche wil al het consumentenvuurwerk verbieden. ,,Nederland is Europees kampioen vuurwerkletsel."

Volgens de OVV, dat vanmorgen een adviesrapport over vuurwerk naar buiten bracht, is een totaalverbod niet nodig omdat een groot deel van het siervuurwerk weinig kwaad kan. Onzin, stelt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogheelkundig Gezelschap, de beroepsvereniging van oogartsen. ,,Er vallen juist ook veel slachtoffers met siervuurwerk.

De Faber meent dan ook dat het eindejaarsfeest op de schop moet. ,,Jaarlijks zorgt de viering van Oud en Nieuw in zn huidige vorm voor te veel letsel, schade en maatschappelijke overlast. Er kan dan ook niet meer worden gesproken over een feestelijke traditie."De oogartsen krijgen bijval van onder meer de Haagse burgemeester Pauline Krikke. Hoewel ze niet pleit voor een verbod op al het vuurwerk, vindt ze een landelijke vuurwerkverbod zoals de OVV dat voorstaat 'passen bij de huidige tijdsgeest'.

Volgens Krikke is een verbod alleen effectief als het voor het hele land geldt. ,,Als het landelijk wordt ingevoerd kan het daadwerkelijk de overlast verder terugdringen.''

,,Tegelijkertijd bleek uit een enqute deze zomer onder 13.500 Hagenaars dat een verbod zeer verdeeld ligt onder de bevolking", gaat Krikke verder. ,,Het debat daarover zal dus snel na de jaarwisseling moeten worden gevoerd om de eventuele invoering ervan voor volgend jaar tijdig te kunnen regelen.''De onderzoeksraad vindt dat er een verbod moet komen op knalvuurwerk en vuurpijlen. De veiligheidsrisico's zijn veel te groot, concludeert het onderzoeksteam, die stelt dat de tijd is gekomen om 'het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen' te doorbreken.

De raad signaleert dat ieder jaar veel mensen gewond raken door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, op omstanders gericht of vanuit wankele flessen afgestoken. Over knalvuurwerk stelt de OVV dat het grote overlast veroorzaakt en 'uitnodigt tot roekeloos gedrag'.

De Raad pleit overigens niet voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Vooral sier- en ander 'onschuldig' zou nog gewoon verkocht moeten kunnen worden. De schade voor de branche zou dan ook beperkt blijven, meent de OVV.  Volgens cijfers van de branche zorgen de relatief onschuldige vuurwerksoorten voor 80 procent van de omzet.

Gemeenten doen er volgens de raad verstandig aan om het feest 'een meer georganiseerd karakter' te geven, bijvoorbeeld door vuurwerkshows te organiseren. Een actieve opstelling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Justitie en Veiligheid is 'cruciaal' om te voorkomen dat gemeenten zelf 'het wiel moeten uitvinden', stellen de onderzoekers.
Reacties Pagina's: [1]
diana46

Offline Offline

Berichten: 10.162« Antwoord #1 Gepost op: 1 December 2017, 14:11:27 »

Ik begrijp dat mensen het leuk vinden , knallen hoort bij oud en nieuw.....maar er is zoveel ondeugdelijk vuurwerk en  zoveel mensen  gaan er helemaal verkeerd mee om, en al het geknal al dagen van te voren ,ook al mag het niet.....mensen in de stress dieren in de stress....Het vuurwerk is steeds heftiger en groter geworden dus denk ik zeker dat men het eens goed tegen het licht moet houden of het nog wel kan
Gelogd

leef het leven
Nowlive Home

 Gelogd
 


 Reageer op nieuwsbericht
Naam:
E-mail:
:


VetSchuinOnderstrepenDoorhaling|GloeiendSchaduwLichtkrant|Preformatted TextLinks uitlijnenCentrerenRechts uitlijnen|Horizontale lijn|Letter formaatLettertype
Voeg Flash toeVoeg Afbeelding toeVoeg hyperlink toeVoeg e-mail toeVoeg FTP-link toe|Voeg Tabel toeVoeg Tabelrij toeVoeg Tabelkolom toe|BovenschriftOnderschriftTeletype|Voeg code toeVoeg citaat toe|Voeg lijst toe
Kies een smileycategorie uit de linkerkolom.
Na het plaatsen zal uw bericht gecontroleerd worden door een moderator, na het plaatsen ontvangt u een E-Mail.