Andere Nowlive.eu Sites

Nowlive Krasloten

Nowlive Bingo

Bekijk ook

Nowlive Casino

Stats

Geplaatst op: 1 December 2017, 11:27:45
93 keer bekeken
0 reacties

Bron

AD
http://www.ad.nl

Tags

Geen tags
Grapperhaus: Snel overleg over vuurwerk

Grapperhaus: Snel overleg over vuurwerk

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat volgende week overleggen met burgemeesters en de korpschef over het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden. Daarna spreekt hij er met de Kamer over.Dat zei Grapperhaus bij aanvang van de ministerraad. Hij noemt het OVV-rapport 'goed en degelijk', maar vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. Een ding is zeker: het is te laat om de wetgeving voor komende jaarwisseling aan te passen. Uitgesloten, aldus de bewindsman.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt het rapport goed te gaan bekijken. Ook zij wil nog niet op conclusies vooruitlopen.

De onderzoeksraad vindt dat er een verbod moet komen op knalvuurwerk en vuurpijlen. De veiligheidsrisico's zijn veel te groot, concludeert het onderzoeksteam, die stelt dat de tijd is gekomen om 'het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen' te doorbreken.
Knalvuurwerk

De raad signaleert dat ieder jaar veel mensen gewond raken door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, op omstanders gericht of vanuit wankele flessen afgestoken. Over knalvuurwerk stelt de OVV dat het grote overlast veroorzaakt en 'uitnodigt tot roekeloos gedrag'.

De Raad pleit overigens niet voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Vooral sier- en ander 'onschuldig' zou nog gewoon verkocht moeten kunnen worden. De schade voor de branche zou dan ook beperkt blijven, meent de OVV.  Volgens cijfers van de branche zorgen de relatief onschuldige vuurwerksoorten voor 80 procent van de omzet.

Gemeenten doen er volgens de raad verstandig aan om het feest 'een meer georganiseerd karakter' te geven, bijvoorbeeld door vuurwerkshows te organiseren. Een actieve opstelling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Justitie en Veiligheid is 'cruciaal' om te voorkomen dat gemeenten zelf 'het wiel moeten uitvinden', stellen de onderzoekers.

De vraag is of het rapport iets zal veranderen. Vooralsnog bestaat er geen Kamermeerderheid voor een landelijk vuurwerkverbod.

En een verbod is alleen effectief als het voor het hele land geldt, meent de Haagse burgemeester Pauline Krikke, die vindt dat zo'n verbod past bij de huidige tijdsgeest. ,,Als het landelijk wordt ingevoerd kan het daadwerkelijk de overlast verder terugdringen.''

,,Tegelijkertijd bleek uit een enquête deze zomer onder 13.500 Hagenaars dat een verbod zeer verdeeld ligt onder de bevolking", gaat Krikke verder. ,,Het debat daarover zal dus snel na de jaarwisseling moeten worden gevoerd om de eventuele invoering ervan voor volgend jaar tijdig te kunnen regelen.'' Reageer op nieuwsbericht
Naam:
E-mail:
:


VetSchuinOnderstrepenDoorhaling|GloeiendSchaduwLichtkrant|Preformatted TextLinks uitlijnenCentrerenRechts uitlijnen|Horizontale lijn|Letter formaatLettertype
Voeg Flash toeVoeg Afbeelding toeVoeg hyperlink toeVoeg e-mail toeVoeg FTP-link toe|Voeg Tabel toeVoeg Tabelrij toeVoeg Tabelkolom toe|BovenschriftOnderschriftTeletype|Voeg code toeVoeg citaat toe|Voeg lijst toe
Kies een smileycategorie uit de linkerkolom.
Na het plaatsen zal uw bericht gecontroleerd worden door een moderator, na het plaatsen ontvangt u een E-Mail.