Andere Nowlive.eu Sites

Nowlive Krasloten

Nowlive Bingo

Bekijk ook

Nowlive Casino

Stats

Geplaatst op: 14 November 2017, 12:59:21
130 keer bekeken
1 reactie

Bron

AD
http://www.ad.nl

Tags

Geen tags
Anti-Piet-activisten verdeeld over nieuwe Amsterdamse Piet
De nieuwe Amsterdamse roetveegpieten zijn een prima keus, vindt de Stichting Nederland Wordt Beter, die al jaren strijdt voor de aanpassing van Zwarte Piet. Een andere groep activisten maakte juist bezwaar tegen de aanpassing: de nieuwe Pieten lijken volgens hen te veel op onderdrukkende Spaanse edelmannen, 'waarmee het ene kwaad wordt ingeruild voor het andere'.

,,We juichen deze verandering toe", schrijft Jerry Afriyie, woordvoerder van Nederland Wordt Beter, vandaag in een persbericht. ,,We hopen dat de overige steden en dorpen Amsterdam zullen volgen." Afriyie is een van de aanvoerders van het Zwarte Piet-protest. Hij werd de afgelopen jaren drie keer gearresteerd tijdens demonstraties rond de landelijke intocht van Sinterklaas.


Amsterdam kondigde onlangs aan dat er tijdens de intocht in de hoofdstad alleen nog maar roetveegpieten meelopen. Ook krijgen ze felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar. Daarmee zullen de Pieten er, volgens de organisatie, uitzien als Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw.

Het Landelijk Platform Slavernijverleden vindt dat een slechte keus, liet ze vorige week in een reactie weten. Zij zien de Spaanse edelman als 'het symbool van het koloniale, onderdrukkende bewind van de vroegere Spaanse wereldmacht.' ,,Daarmee wordt het ene kwaad (Zwarte Piet) ingeruild voor het andere (de edelmannen)."
Geen slaaf

Activist Afriyie schrijft nu: ,,De nieuwe Piet van Amsterdam is in geen geval een uitbeelding van een tot slaaf gemaakte of een slavenhouder." Zijn stichting was een van de gesprekspartners van de organisatie die de sinterklaasintocht regelt.  De stichting claimt de verandering van de Amsterdamse Piet dan ook als succes.

,Het intochtcomité is niet vanzelf op het idee gekomen om Zwarte Piet aan te passen. Voordat het zover was hebben wij het comité, deels in aanwezigheid van burgemeester Eberhard van der Laan, over onze negatieve ervaringen met de racistische karikatuur verteld en hen van informatie en kennis voorzien. Deze gesprekken hebben ervoor gezorgd dat het intochtcomité haar verantwoordelijkheid niet langer kon verzaken, maar wist wat er anders moest en, nog belangrijker, waarom het anders moest. Door die bewustwording is Amsterdam de komende jaren verzekerd van een racismevrije intocht. Deze bewustwording verdient iedere Nederlander die nog niet ver genoeg is om Zwarte Piet los te laten."


Piet vooral bruin en zwart

Het overgrote deel van de intochtcomités ziet niets in de verandering van Zwarte Piet, zo bleek uit een peiling van het AD en de regionale dagbladen. In veruit de meeste Nederlandse gemeenten zal Piet komend weekend tijdens de intocht donkerbruin of zwart zijn. Rotterdam maakte wel bekend dat ze Zwarte Piet langzaamaan zal afschaffen, er zullen steeds meer roetveegpieten meelopen bij de intocht.

Bij de landelijke intocht in Dokkum staat zaterdag een demonstratie gepland van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Ook daarin speelt Afriyie een grote rol.Reacties Pagina's: [1]
diana46

Offline Offline

Berichten: 10.162« Antwoord #1 Gepost op: 14 November 2017, 13:46:41 »

Activist Afriyie schrijft nu: ,,De nieuwe Piet van Amsterdam is in geen geval een uitbeelding van een tot slaaf gemaakte of een slavenhouder." Zijn stichting was een van de gesprekspartners van de organisatie die de sinterklaasintocht regelt.  De stichting claimt de verandering van de Amsterdamse Piet dan ook als succes.


ZO en is er nu weer tijd om gewoon het sinterklaas feest voor kinderen te houden
Gelogd

leef het leven
Nowlive Home

 Gelogd
 


 Reageer op nieuwsbericht
Naam:
E-mail:
:


VetSchuinOnderstrepenDoorhaling|GloeiendSchaduwLichtkrant|Preformatted TextLinks uitlijnenCentrerenRechts uitlijnen|Horizontale lijn|Letter formaatLettertype
Voeg Flash toeVoeg Afbeelding toeVoeg hyperlink toeVoeg e-mail toeVoeg FTP-link toe|Voeg Tabel toeVoeg Tabelrij toeVoeg Tabelkolom toe|BovenschriftOnderschriftTeletype|Voeg code toeVoeg citaat toe|Voeg lijst toe
Kies een smileycategorie uit de linkerkolom.
Na het plaatsen zal uw bericht gecontroleerd worden door een moderator, na het plaatsen ontvangt u een E-Mail.