Andere Nowlive.eu Sites

Nowlive Krasloten

Nowlive Bingo

Bekijk ook

Nowlive Casino

Stats

Geplaatst op: 13 November 2017, 12:12:15
104 keer bekeken
0 reacties

Bron

AD
http://www.ad.nl

Tags

Geen tags
Nabestaanden Henriquez willen liplezer naar beelden arrestatie laten kijken
Vandaag is, na maanden vertraging, de inhoudelijke strafzaak begonnen tegen de twee agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez. De hele ochtend bekvechten de advocaten van de nabestaanden al met justitie over de anonimiteit van de verdachte agenten en over het inzetten van liplezers en vechtsportexperts. De tien dagen durende rechtszaak vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Verslaggeefster Jorina Haspels is erbij en twittert live.

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed in juni 2015 na een hardhandige arrestatie op het Haagse muziekfestival Parkpop. Tegen het einde van het festival zei Henriquez, voor de grap, tegen agenten dat hij een pistool had.

Toen agenten hem aanspraken en hij weigerde mee te werken, werd hij door vijf agenten tegen de grond gewerkt en in een politiebusje gestopt. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou hij onderweg zijn overleden, maar op videobeelden na het incident werden verspreid, is te zien hoe hij middels een zogenaamde nekklem in bedwang wordt gehouden. Het NFI concludeerde dat die nekklem de doodsoorzaak is.

Twee agenten worden uiteindelijk vervolgd voor hun aandeel in het politiegeweld. Het tweetal wordt verdacht van mishandeling met dodelijke afloop, dan wel doodslag of dood door schuld. De verdediging kwam in maart echter onverwachts met een nieuw medisch rapport, van forensisch arts Kees Das, dat stelt dat Henriquez aan een hartstilstand is overleden. Doordat extra deskundigen daarover gehoord moesten worden, werd de rechtszaak maanden uitgesteld.De twee agenten die nu terecht staan, worden afgeschermd voor iedereen behalve de rechters en officieren van justitie. Ze bevinden zich in de zaal achter een kamerscherm. Hun stemmen worden vervormd. De agenten en hun families zijn zwaar bedreigd na de fatale arrestatie.

De advocaten van de nabestaanden van Henriquez hebben op meerdere manieren, echter zonder succes, geprobeerd om achter de identiteit van de agenten te komen. Vanmorgen eiste advocaat Richard Korver, namens de familie van Henriquez, opnieuw openbaarmaking van hun namen.

De familie van Henriquez wil zaken kunnen controleren en kan dat niet als de agenten onbekend blijven. Er is weinig vertrouwen in het onderzoek.

De officier van justitie zei daarop dat een demonstratie tegen politiegeweld in maart van dit jaar, duidelijk maakt dat de gemoederen nog niet bedaard zijn. En dat de agenten dus nog steeds gevaar lopen als hun namen bekend worden. De rechter zei na een schorsing van 10 minuten dat de namen níet openbaar worden gemaakt.
Gesjoemeld

Korver probeert nu de zaak opnieuw te laten aanhouden. Volgens hem is er gesjoemeld met filmbeelden van de arrestatie (hoorbare opmerkingen als 'schande, je hebt hem gedood' zouden in de compilatie van de Rijksrecherche niet meer te horen zijn). Ook wil Korver een liplezer naar de beelden laten kijken om te zien wat de agenten tegen elkaar zeggen. En hij wil een vechtsportdeskundige naar de beelden laten kijken om de nekklem te analyseren.
Rellen

De strafeis tegen de agenten staat gepland voor maandag 20 november. De dood van Henriquez leidde destijds tot dagenlange rellen tegen de politie in de Haagse Schilderswijk. Honderden mensen werden opgepakt.
 Reageer op nieuwsbericht
Naam:
E-mail:
:


VetSchuinOnderstrepenDoorhaling|GloeiendSchaduwLichtkrant|Preformatted TextLinks uitlijnenCentrerenRechts uitlijnen|Horizontale lijn|Letter formaatLettertype
Voeg Flash toeVoeg Afbeelding toeVoeg hyperlink toeVoeg e-mail toeVoeg FTP-link toe|Voeg Tabel toeVoeg Tabelrij toeVoeg Tabelkolom toe|BovenschriftOnderschriftTeletype|Voeg code toeVoeg citaat toe|Voeg lijst toe
Kies een smileycategorie uit de linkerkolom.
Na het plaatsen zal uw bericht gecontroleerd worden door een moderator, na het plaatsen ontvangt u een E-Mail.