Andere Nowlive.eu Sites

Nowlive Krasloten

Nowlive Bingo

Bekijk ook

Nowlive Casino

Stats

Geplaatst op: 11 Augustus 2017, 12:20:54
274 keer bekeken
1 reactie

Bron

AD
http://www.ad.nl

Tags

Geen tags
Veldhospitaal redt arme tandloze Amerikanen
Miljoenen mensen in de VS hebben geen toegang tot medische zorg. Een bejaarde tv-cowboy vliegt dokters en tandartsen naar de armste, ongezondste Amerikanen.Als je nog maar zes tanden hebt, zoals Leslie Preston (52), wordt je tandvlees vanzelf taaier. Eten gaat best - kwestie van voorzichtig malen met je kaken. Rijst, kip, hamburgers - dat is allemaal zacht genoeg, somt ze op. ,,Geloof me, je went eraan." Ze glimlacht erbij. Slechts twee hoektanden piepen onder haar bovenlip uit.

Als ze durft, laat ze vandaag haar laatste tanden trekken, voordat die ook pijn gaan doen. Maar eerst haar ogen. Ze ziet geen steek van dichtbij. Haar enige kans om naar de oogarts te gaan wil ze niet missen, dus brengt Preston de nacht door op een klapstoel voor de ingang van de Idabel High School in het zuidoosten van Oklahoma, die een weekend lang dienst doet als noodkliniek.

Stan Brock (81) en zijn vrijwilligerskorps zijn er neergestreken. Brock is de oprichter van Remote Area Medical (RAM), een organisatie die gratis gezondheidszorg biedt aan patiŽnten die de dokter niet kunnen betalen of bereiken. In Zuid-Soedan, HaÔti, Guatemala - en de VS. Als Brock om 6.00 uur 's ochtends de schooldeuren open zwaait en de bijna 400 wachtenden begint op te roepen - ,,Nummer 1! Nummer 2!" - trekt een van de zwarte kanten van Amerika aan hem voorbij.
Geen tanden

Veel monden zijn tandloos, veel knieŽn zijn niet sterk genoeg om zonder wandelstok topzware lichamen te dragen. Maar allemaal zijn ze bereid uren op hun beurt te wachten om een dokter te zien die geen rekening stuurt, in rolstoel of gehuld in dekens tegen de nachtelijke zomerkou. Linda Graves - haar huid oogt dun en perkamentachtig als die van een 80-plusser, maar ze blijkt 58 - schuifelt met zuurstoftank in haar handtas richting Stan Brock.

Nee, dan Brock: hij doet halverwege de ochtend een reeks push-ups tegen een muurtje in de schooltuin. Op 81-jarige leeftijd is hij even camerageniek als in zijn hoogtijdagen, toen hij met een lasso gnoes ving in de Afrikaanse Serengeti en anaconda's overmeesterde in het Amazone-gebied. Hij was de ster-cowboy van Wild Kingdom, een megapopulair natuurprogramma waar in de jaren 70 gerust 30 miljoen Amerikanen naar keken.

Nog altijd gaat hij gekleed in zijn nauwsluitende kakikleurige uniform, net als toen open geknoopt tot halverwege de borst. De biceps zijn lichtjes opgepompt, de haren zorgvuldig achterover gekamd.

Het lassowerpen leerde Brock als jongen in het regenwoud van voormalig Brits-Guiana, waar de ouders van de geboren Engelsman naartoe verhuisden en hij jarenlang een ranch runde met lokale indianen. Toen hij ernstig gewond raakte door een trap van een paard, bleek de dichtstbijzijnde dokter 26 dagen lopen verderop te wonen.Reacties Pagina's: [1]
Bunzing

Offline Offline

Berichten: 975


« Antwoord #1 Gepost op: 11 Augustus 2017, 12:57:52 »

Wees gerust, dit komt hier ook nog.
En misschien sneller dan je denkt.      smiley tooth
Gelogd
Nowlive Home

 Gelogd
 


 Reageer op nieuwsbericht
Naam:
E-mail:
:


VetSchuinOnderstrepenDoorhaling|GloeiendSchaduwLichtkrant|Preformatted TextLinks uitlijnenCentrerenRechts uitlijnen|Horizontale lijn|Letter formaatLettertype
Voeg Flash toeVoeg Afbeelding toeVoeg hyperlink toeVoeg e-mail toeVoeg FTP-link toe|Voeg Tabel toeVoeg Tabelrij toeVoeg Tabelkolom toe|BovenschriftOnderschriftTeletype|Voeg code toeVoeg citaat toe|Voeg lijst toe
Kies een smileycategorie uit de linkerkolom.
Na het plaatsen zal uw bericht gecontroleerd worden door een moderator, na het plaatsen ontvangt u een E-Mail.