Andere Nowlive.eu Sites

Nowlive Krasloten

Nowlive Bingo

Bekijk ook

Nowlive Casino

Gebruikers Online

40 gasten, 7 leden

Gebruikers actief in de laatste 15 minuten:
diana46, angel_undercover, madeliefje, Sofie, Bobbie, goudsekaas, ketel470

Meeste online vandaag: 73. Meeste online ooit: 2500
( 4 Januari 2010, 16:48:11)

Recente berichten*

Re: Dag 114 (24 - 4 - 2017)
door Bobbie (Dagverslagen)
Vandaag om 13:11:35
Re: Dag 114 (24 - 4 - 2017)
door Bobbie (Dagverslagen)
Vandaag om 13:11:26
Re: Dag 114 (24 - 4 - 2017)
door Bobbie (Dagverslagen)
Vandaag om 13:11:18
Re: Dag 114 (24 - 4 - 2017)
door Poesjuh (Dagverslagen)
Vandaag om 11:45:26
Re: *Felicitaties*
door micky (Nowlive kwebbelkroeg)
Vandaag om 09:09:59

* Deze gegevens zijn maximaal 15 minuten oud.

Recente topics*

Dag 114 (24 - 4 - 2017)
Vandaag om 13:11:35
*Felicitaties*
Vandaag om 09:09:59
Dag 113 (23 - 4 - 2017)
Vandaag om 00:25:25
Utopia Dieren
Gisteren om 18:59:00
Dierennieuws
Gisteren om 13:11:25
Kanker
Gisteren om 12:29:34
Dyslexie/Dyscalcullie
Gisteren om 01:10:16
Dag 112 (22 - 4 - 2017)
Gisteren om 00:04:30
Utopia Nieuws
22 April 2017, 23:35:45
*Vermist*
22 April 2017, 23:31:55
Cemal
22 April 2017, 00:00:30
LHBTís
21 April 2017, 23:41:14
Dag 111 (21 - 4 - 2017)
21 April 2017, 19:26:11
** Darten **
20 April 2017, 23:47:22
Politiek 2017
20 April 2017, 22:42:22
Dag 110 (20 - 4 - 2017)
20 April 2017, 20:19:07
Utopia bewoners-poll
20 April 2017, 01:16:45
Rob
20 April 2017, 00:10:00
Dag 109 (19 - 4 - 2017)
19 April 2017, 20:22:10
Utopia Filmpjes
19 April 2017, 01:17:32
Dag 108 (18 - 4 - 2017)
18 April 2017, 23:36:01
Dag 107 (17 - 4 - 2017)
17 April 2017, 22:40:29
Ramona
17 April 2017, 22:00:21
Dag 106 (16 - 4 - 2017)
16 April 2017, 23:06:53
Gezondheidsnieuwtjes
16 April 2017, 15:46:09
Dieren Live Webcam
16 April 2017, 02:00:51
Dag 105 (15 - 4 - 2017)
16 April 2017, 00:00:57
Cees
15 April 2017, 23:59:39
Utopia Foto's
15 April 2017, 21:50:19
Bas
15 April 2017, 21:48:57

* Deze gegevens zijn maximaal 15 minuten oud.

Statistieken

430.177 aantal berichten
in 1.538 topics
door 3.177 geregistreerde leden.

Nieuwste lid: djmattie
Pagina's: [1]   Omlaag
  Voeg toe aan `Mijn-topics`  |  Print  
Auteur Topic: Gezondheidsnieuwtjes  (gelezen 3190 keer)
0 geregistreerde leden en 1 gast bekijken dit topic.
Bobbie
Nowlive Admins
*
Online Online

Berichten: 47.526



« Antwoord #9 Gepost op: 16 April 2017, 15:46:09 »


Jarenlang aan de Ritalin, wat doet dat met je?


Behandelaars zouden terughoudend moeten zijn met voorschrijven van adhd-medicatie. Toen ze aan het onderzoek begonnen, zaten ze nog op de basisschool. Inmiddels zijn het jonge mannen en vrouwen in de kracht van hun leven.

Maar met sommige van de 515 deelnemers is iets eigenaardigs aan de hand, blijkt uit de nieuwste MTA-studie - een van 's werelds grootste en langstlopende onderzoeken naar de gevolgen van adhd-behandelingen. Met het blote oog kun je de verschillen missen. Maar zet de Amerikaanse deelnemers met de ruggen tegen elkaar en vraag ze hoeveel adhd-medicatie ze de afgelopen jaren slikten en je ziet een patroon.

Vergeleken met de jongens en meiden die amper medicijnen slikten, zijn de gebruikers die het meeste slikten korter. Gemiddeld 4,7 centimeter. 'Fors', vindt Edo Nieweg, jeugdpsychiater in Groningen, niet betrokken bij de Amerikaanse studie. 'Verminderde eetlust is een bekende bijwerking. Eerdere studies wezen al uit dat de groei langzamer kan gaan bij gebruik van adhd-medicatie. Het idee was altijd: ach, dat halen ze later wel weer in. Maar de deelnemers van deze studie zijn volgroeid. De achtergebleven groei is dus blijvend.'

Nu zou je kunnen zeggen: als je enorm opknapt van medicijnen, dan is een paar centimeter minder in je paspoort dat dubbel en dwars waard. Maar de nieuwe studie zet ook vraagtekens bij dat opknappen. Die veelgebruikers? Die hebben net zoveel adhd-symptomen - zoals concentratieproblemen en impulsief gedrag - als de deelnemers die geen of weinig medicatie slikken.

Het meestgeslikte adhd-medicijn is methylfenidaat (in Nederland verkocht onder de merknamen Ritalin en Concerta). In Nederland gebruiken jaarlijks 228 duizend mensen deze pillen, het merendeel tussen de 5 en 24 jaar. Uit eerder onderzoek onder de kinderen uit de MTA-studie blijkt dat kortdurend gebruik verlichting van symptomen kan geven. Nieweg: 'Denk aan een kind dat in de klas geen twee minuten lang op zijn stoel kan blijven zitten. Dat kan tot flinke frustratie leiden, bij zowel het kind als zijn omgeving. Als deze en andere klachten zo ernstig zijn dat de diagnose adhd van toepassing is, kan een pil soms tijdelijk helpen om wat rust te brengen.'

Of middelen als Ritalin ook op de lange termijn helpen? Dat trekt de nieuwe Amerikaanse studie in twijfel. Die twijfel raakt een grote groep patiŽnten, want gemiddeld wordt methylfenidaat vijf tot zes jaar geslikt, zegt Anne-Flore Matthijssen, die bij de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek doet naar adhd-medicatie.

Matthijssen analyseert momenteel ruim vijfhonderd medische dossiers van Nederlandse kinderen die methylfenidaat gebruiken. 'Volgens veel richtlijnen moeten behandelaars elk half jaar kijken hoe de effecten van de medicatie zijn en beoordelen of er afgebouwd kan worden. Elk jaar moet bovendien een stoppoging worden overwogen. Maar gebeurt dit ook echt? Daar hebben we nu nog geen zicht op, maar ik hoop dat binnenkort wel te hebben.'

In de nieuwe Amerikaanse studie ziet Matthijssen bevestiging dat behandelaars terughoudend moeten zijn met het voorschrijven van middelen als Ritalin. Maar tegelijkertijd waarschuwt ze voor voorbarige conclusies. 'Misschien dat de deelnemers die het langst medicatie slikten er wel slechter aan toe zouden zijn als zij stopten met de pillen. Dat sluit deze studie niet uit.'

Om meer zekerheid te krijgen, is het nodig een experiment op te zetten waarbij je bij een deel van de proefpersonen de medicatie afbouwt en kijkt wat daarvan de gevolgen zijn. Matthijssen en haar collega's doen dit nu in een proef met 94 kinderen. De studie is dubbelblind opgezet: zowel de onderzoekers als de kinderen weten niet wie de normale dosis methylfenidaat krijgt en wie een placebo. De resultaten worden eind dit jaar verwacht.

Maar zelfs als die negatief uitvallen voor methylfenidaat, is het maar de vraag of daarmee een einde komt aan het langdurig gebruik, stelt Sarah Durston, hoogleraar ontwikkelingsstoornisssen bij het UMC Utrecht Hersencentrum. 'De individuele verschillen tussen kinderen en jongeren met adhd kunnen enorm zijn. Het is best mogelijk dat sommige kinderen toch baat hebben bij langdurig gebruik.'

Dit denkt ook jeugdpsychiater Edo Nieweg: 'Ik zie nooit gemiddelden in mijn praktijk, maar alleen individuen. Ik raad cliŽnten aan om ongeveer ťťn keer per jaar op proef te stoppen met methylfenidaat. Dat geeft duidelijkheid of de medicatie nog werkt en nodig is.'

Laura Batstra, Universitair hoofddocent orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, valt aan de nieuwe MTA-studie op dat de jongeren zelf hun adhd-klachten een stuk minder ernstig inschatten dan hun ouders. De auteur van Hoe voorkom je adhd? Door de diagnose niet te stellen wijt de golf aan adhd-diagnoses vooral aan veranderingen in de maatschappij. 'De realiteit van veel klaslokalen is: ťťn onderbetaalde, overbelaste leraar voor een groep van dertig kinderen. Zo'n leraar zit vaak al aan zijn plafond en kan een druk en dwars kind er niet bij hebben. Telefoontje naar de ouders: doe er wat aan. Die ouders willen graag dat het kind goed presteert en goede cijfers haalt, dus die gaan aan de slag. Zo lijkt het alsof er iets aan de hand is met dat kind, terwijl het een maatschappelijk probleem is. Trek bijvoorbeeld geld uit voor kleinere klassen en de kans is groot dat het aantal adhd-diagnoses afneemt.'

De mogelijke groeiachterstand vindt ze niet het grootste risico van langdurig pilgebruik. 'Ik maak me meer zorgen over wat het psychisch met een kind doet als je het Ritalin voorschrijft. Dan zeg je: er is iets mis met jou. Terwijl er iets mis is met ons, de maatschappij.'



Bron:VK   Door: Tonie Mudde







Gelogd

________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________
Nowlive Home
« Antwoord #9 Gepost op: 16 April 2017, 15:46:09 »

 Gelogd
Bobbie
Nowlive Admins
*
Online Online

Berichten: 47.526



« Antwoord #8 Gepost op: 5 April 2017, 16:53:42 »


Luizen in je koek

Vreemde ingrediŽntenZonder dat we het weten, doen we ons regelmatig tegoed aan luizen, botten, visblaas en bevergeil. Schrijver Roland Duong doet een boekje open over eetlustbedervende ingrediŽnten in ons voedsel.


In onze dagelijkse voedingsproducten zitten opmerkelijke stofjes, al vallen ze bij de vermelding van de ingrediŽnten niet op. Ze zijn vaak weggemoffeld onder e-nummers, hulpstoffen die door de EU zijn goedgekeurd en uitgebreid zijn getest. Sommige ingrediŽnten zonder e-nummer kennen we wel, maar daar willen we liefst zo min mogelijk van weten. Zoals gelatine die drop en toetjes als pudding, chocolademousse en yoghurt met smaakje een lekker mondgevoel geeft. Gemaakt van uitgekookte varkensbotten, runderhuiden en bindweefsel.

Spierweefsel

Neem de stof die de basis vormt voor onder meer frikandel, knakworst en kipnugget: separatorvlees. Dit schraapsel is afkomstig van kipkarkassen en bestaat uit resten spierweefsel die met een hogedrukspuit van de botten af wordt gespoten. Het kan nog vreemder en zo u wilt: onsmakelijker.

Hoe zit het bijvoorbeeld met die levende bacterie in onder meer Activia (yoghurt) van Danone die claimt je stoelgang te verbeteren? Op de bekertjes staat dat de werkzame bacterie de bifidus acti-regularis is. De wetenschappelijke naam klinkt toch iets minder smakelijk: bifidobacterium Animalis DN 173 010.

Het is een ondersoort van de bifidobacterium animalis bacterie die van nature voorkomt in de darminhoud van veel zoogd


Poepbacterie


Hoe kan een poepbacterie in yoghurt terechtkomen? Navraag bij Danone blijkt een hachelijke zaak. Ik heb tot op de dag van vandaag geen antwoord van ze gehad. Gelukkig brengt een gesprek met de trots van de Nederlandse voedselwetenschap opheldering. Dr.ir. Ralf Hartemink van de universiteit van Wageningen stelt dat het logisch is dat probiotica ooit zijn opgekweekt uit bacteriŽn die in ontlasting voorkomen.

Als je bacteriŽn wilt hebben die iets kunnen doen aan je stoelgang, dan moeten ze wel kunnen overleven in je darmflora. Ons verteringsysteem is zo ongelooflijk goed dat veel bacteriŽn sneuvelen in het zure milieu van onze maag, dat is ook de bedoeling. Maar onze darmen hebben ook bacteriŽn nodig voor de verwerking van voedsel. Dit zijn plat gezegd poepbacteriŽn.

Wetenschappers zijn er tientallen jaren geleden in geslaagd enkele van die darmbacteriŽn te isoleren uit ontlasting en verder te kweken. De aartsvaders van de huidige probiotica. Een bacterie wordt dus maar ťťn keer uit ontlasting gehaald, daarna wordt hij verder gekweekt op eiwitten en suikers waarmee hij zich kan voeden. De bacteriŽn in onze yoghurtjes zijn dus oorspronkelijk ooit uit poep gehaald, ze zijn niet op poep gekweekt!


Luizen


In zuivel zijn ook andere interessante ingrediŽnten te vinden. Die roze kleur van drinkyoghurt kŠn afkomstig zijn van luis. E120 is een rode kleurstof die wordt gewonnen uit de geplette lijfjes van schildluizen.

Deze schildluis, de dactylopius coccus, leeft op cactussen in warme landen. Veel schildluis wordt gekweekt in Peru. Toen de Spanjaarden 500 jaar geleden Zuid-Amerika overrompelden, troffen ze het pletten van luizen om pigment te krijgen al aan bij indianenstammen. Deze kleurstof heet karmijn, karmijnzuur of cochenille en is terug te vinden in onder meer roze koeken en drinkyoghurt.

Een ander luizenproduct dat vaak wordt gebruikt is shellac of schellak, het glansmiddel E904. Het is de plakkerige afscheiding van een vrouwtjesluis, de laccifer lacca, die commercieel wordt gekweekt in India. Citroenen gaan er mooi van glanzen en ook bonbons, pepermuntjes en ander snoepgoed krijgen er een aantrekkelijk laagje van.

Hout

Op een houtje bijten vindt niemand prettig, maar hout treffen we in ons voedsel vaak aan onder de naam E460 of cellulose. Een natuurlijk ingrediŽnt in onder meer kool, appels, tomaat en komkommer. In tegenstelling tot koeien en schapen kunnen mensen het spul niet verteren. En toch wordt het toegevoegd aan ijs, snacks en namaakslagroom uit een spuitbus, om de structuur dikker te maken zonder vet te gebruiken. In onze obsessie voor ingrediŽnten waarvan we dik worden, is hout een handig vulmiddel.


Visblaas


Andere verrassende ingrediŽnten worden gebruikt bij de productie van bier en wijn. In een cafť of restaurant zullen we het nooit horen: Ober, er zit visblaas in mijn wijn! Maar het kan er wťl in hebben gezeten.

Vislijm of isinglass wordt gemaakt van gedroogde visblaas, het is een collageen dat in een bier- en wijnvat wordt gestopt om onzuiverheden aan zich te binden. De drank wordt vervolgens gefilterd om de samengebonden klonten eruit te halen, zo worden wijn en bier helder. We kunnen ervan uitgaan dat de wijn goed wordt gefilterd. Maar het idee dat wijn een natuurproduct is zonder inmenging van complexe industriŽle pillen en poeders mag naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Veren

Er gaan ook verhalen rond over bizarre ingrediŽnten in ons voedsel die een kern van waarheid bevatten maar niet helemaal kloppen. Neem broodverbeteraar, een hulpstof die brood malser maakt. Het is een aminozuur dat wordt gemaakt van mais. Maar sommige producenten gebruiken eendenveren en mensenhaar!

In 2014 onthulde tv-programma Keuringsdienst van waarde dat Chinese producenten van broodverbeteraar bij de kapper langsgingen om mensenhaar op te halen als grondstof voor hun product. Grondstoffen van menselijke herkomst in voeding zijn in Europa verboden. Dus broodverbeteraar van mensenhaar is illegaal. De kans dat dit spul in Nederlands brood wordt verwerkt is dus zeer klein. Maar er zijn wel Nederlandse broodbakkers die broodverbeteraar gebruiken waar eendenveren in is verwerkt. Welke bakkers dat gebruiken? Daar kom je alleen achter door het bij de producent na te vragen.

Bevergeil

Het intrigerendste ingrediŽnt is evenwel castoreum ofwel bevergeil. Ja, u hoort het goed. Bevers hebben een klier tussen het geslachtsorgaan en de anus die een donkere, harsachtige substantie uitscheidt. Het heeft een zoete geur en bittere smaak en wordt gebruikt in parfums en vanille- en karamelsmaakstoffen die vervolgens in ijs terecht kunnen komen. Op het ijsetiket staat dan: natuurlijk aroma. Meer niet. Dat kŠn gewoon vanille-extract zijn, maar er kan ook een bevergeil luchtje aan zitten. Eet smakelijk!






Bron:AD



« Laatste verandering: 5 April 2017, 16:57:11 door Bobbie »


Gelogd

________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________
diana46

Online Online

Berichten: 9.967



« Antwoord #7 Gepost op: 6 Maart 2017, 20:13:44 »

wat kunnen we in godsnaam nog wel eten   zucht

Toch worden we wel steeds ouder  smiley cheer




Gelogd

leef het leven
Bobbie
Nowlive Admins
*
Online Online

Berichten: 47.526



« Antwoord #6 Gepost op: 6 Maart 2017, 16:00:22 »


Zout: nog geniepiger dan suiker


onnodig gevaarlijkWe eten per persoon jaarlijks een kilo zout teveel. Gevaarlijk en onnodig, vinden de Nierstichting en Nederlandse topchefs. Zij komen tijdens de Restaurant Driedaagse met verrassende alternatieven. ,,Kook eens een koffieboon mee met je rijst: een smaakexplosie.''


Driesterrenchef Jacob Jan Boerma kookt vaak een ongepeld teentje knoflook mee met zijn rijst. Zijn collega Jeroen Bruinsma van Bloom kitchen bar gebruikt daarvoor een koffieboon, ook in zijn risotto. Snel, goedkoop en qua smaak een prima alternatief voor zout, vinden zij. En gezonder.

Want zout blijkt naast suiker een van de meest verraderlijke ingrediŽnten in onze voeding, zegt de Nierstichting: ťťn op de twintig Nederlanders heeft daardoor nierschade. Vaak beseffen weten niet hoe we dat precies binnenkrijgen.

Sluipmoordenaars
Rookworst, nasimix, kant-en-klare pastasaus, soep uit blik en chips blijken de ergste sluipmoordenaars. Maar de foutste zoutste lijst van de Nierstichting bevat ook minder voor de hand liggende verdachten zoals sportdrank, Turkse drinkyoghurt, schenkstroop, cake en koffiemelk.

Allemaal producten die ervoor zorgen dat Nederlanders per persoon jaarlijks een kilo zout teveel binnenkrijgen. Gevaarlijk en onnodig, vinden de Nierstichting en een aantal topchefs. Zij komen daarom opnieuw in actie met het uitbrengen van een receptenboekje en een restaurant driedaagse om die zoutberg te reduceren. Want eerdere campagnes leverden - nog - niet het gewenste resultaat op.

Lange adem
Maar gedragsverandering is een kwestie van de lange adem, aldus Gerjan Navis, professor gespecialiseerd op het gebied van urologie en nefrologie (nieraandoeningen). Zij zegt: ,,Finland spande lange tijd de kroon in Europa met een zoutinname van 13 gram per persoon per dag terwijl 6 gram de norm is. Na ruim drie decennia is dat doel eindelijk bereikt.

We moeten er hier dus ook op blijven hameren dat te veel zout kan leiden tot nierschade en hart- en vaatziekten. En mensen duidelijk maken dat het slechts zes weken duurt voordat hun smaak zich aanpast en ze anders en beter proeven. Dan al gaan ze het zout in hun voeding minder missen. We hoeven niet zoutloos te eten, maar wel zoutbewust.''

Pakjes en zakjes
Volgens de Nierstichting krijgen we het overgrote deel van ons zout, 85 procent, binnen via voorbewerkte voedingsmiddelen: kant-en-klaar, pakjes en zakjes. ,,Dressings, sambal, ketjap en andere smaakversterkers bevatten eveneens behoorlijke hoeveelheden. We raden daarom iedereen aan zoveel mogelijk vers te koken. Lukt dat niet, check dan de etiketten. Want de ene nasimix bevat drie keer zoveel zout als de andere en datzelfde geldt ook voor pizza's, pastasauzen en soep in blik'', zegt Annemiek Dorgelo van de Nierstichting.

Ook thuis de eigen zoutstrooier vaker laten staan, heeft effect zegt zij. Topchefs komen daarom met alternatieven waardoor hobbykoks achter het fornuis toch een smakelijke maaltijd kunnen produceren. Zo goochelt Jeroen Bruinsma van Bloom kitchen bar niet alleen met koffiebonen in zijn risotto's, hij pakt ook vaak een ui als extra smaakmaker. ,,Rooster of pof ui of knoflook, pureer en voeg dat aan bouillon of sauzen toe. Wil je wat zilter: kook rauwe bleekselderij mee. Het resultaat kun je ook mengen in jus voor over de aardappelen, vlees of vis. Je krijgt een echte smaakexplosie.''

Umami-effect
Zijn collega Krijn Kip, sous-chef van Nick Vollebregts Jazz Cafť, gaat voor de gedroogde paddenstoelen voor een hartig Japans 'umami-effect'. ,,Pak shiitakes of oesterzwammen en laat ze een tijdje wellen. Met het vocht heb je een prachtige basis voor soepen of sauzen of maak er een bospaddenstoelenragout van. Ook is geroosterde of verse dragon - net als andere kruiden - een makkelijk alternatief voor zout.''

Nicky Quarz van restaurant Quarz in Muiderberg zoekt het vooral in de toepassing van speciale pepers die volgens hem mooie tonen aan gerechten kunnen toevoegen. ,,Szechuan en Jamaicaanse peper bijvoorbeeld zijn ongelofelijk aromatisch en je kunt ze in elke toko voor weinig geld aanschaffen. Stoofpotten met rund- of varkensvlees kun je oppeppen met steranijs, kruidnagel of kaneel. En smaken haal je eveneens op met het gebruik van limoen- citroen- of grapefruitsap. 

Rasp eens een beetje van de schil van een limoen over de rijst, ongelofelijk lekker. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om met minder zout te koken, iedere thuiskok kan het.''



Bron:AD




Gelogd

________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________
Bobbie
Nowlive Admins
*
Online Online

Berichten: 47.526



« Antwoord #5 Gepost op: 3 Maart 2017, 23:55:55 »


Artsen waarschuwen voor bruisballen: slecht voor de vagina


Ze ruiken lekker en leveren een explosie aan kleuren en glitters op als je ze in bad gooit, maar bruisballen zijn minder onschuldig dan je misschien zou denken. Artsen waarschuwen dat ze slecht kunnen zijn voor je vagina
.

Volgens doktoren zouden de bruisballen de zuurgraad van de vagina kunnen verstoren. Om ze zo mooi mogelijk te maken en lekker te laten ruiken, wordt er namelijk een hoop parfum in de bruisballen verwerkt.

,,Het is beter om geparfumeerde zeepjes, gels en ontsmettingsmiddelen te vermijden, omdat deze de gezonde balans van bacteriŽn en pH-waarden in de vagina verstoreníí, zegt dokter Vanessa Mackay, woordvoerder van het Royal College van Verloskundigen en Gynaecologen tegen Metro. Bovendien zouden de bruisballen schimmelinfecties kunnen veroorzaken.

Mackay adviseert vrouwen om ongeparfumeerde zeep te gebruiken. ,,Was daarmee elke dag voorzichtig om de vagina heen, nooit erin.íí Als je dan toch besluit om een bruisbal te gebruiken, is het verstandig om een exemplaar zonder glitters te kiezen en niet te lang in bad te blijven zitten.

Wasemulsie
Vorig jaar deden seksuologen en gynaecologen al hun beklag over vaginale wasemulsies. Gynaecoloog Albert Adriaanse raadt ze ten zeerste af. ,,Een vagina is een zelfreinigend orgaan. Daar moet je zo weinig mogelijk aan doen. Alleen als je een infectie hebt, kun je iets bijstellen. Maar je vagina wassen is niet verstandig. Het kan zelfs leiden tot problemen.''




Bron:AD





Gelogd

________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________
Bobbie
Nowlive Admins
*
Online Online

Berichten: 47.526



« Antwoord #4 Gepost op: 7 Februari 2017, 02:39:01 »

Suikerindustrie spuugzat als drugsdealer te worden weggezet

Suiker als zondebokSuikerproducenten zijn het beu dat hun product in het verdomhoekje zit. Ze zijn het spuugzat om voor drugsdealer te worden versleten. Tijdens het Grote Suikerdebat, gisteren in Den Haag, geven zij tegengas. 'We eten al duizenden jaren suiker en nu is het opeens gif'.


Geef jij je kind een lange vinger? Daar zit suiker op!'' Levensmiddelentechnoloog Paul Mesters van suikerproducent Suiker Unie geeft het gesprek tussen twee moeders als voorbeeld om aan te geven hoe ver de anti-stemming tegen suiker is doorgeschoten.

Suikerbietenboeren, suikerproducenten, frisdrankmakers, snoepjesfabrikanten, heel de Nederlandse suikerindustrie was gisteren bijeen in Den Haag voor 'Het Grote Suikerdebat'. Op de tafels staan mierzoete petit-fours en schaaltjes suiker voor in de koffie. ,,We willen tegengas geven aan de alle verhalen in de media en op blogs. Wij willen een genuanceerd beeld geven,'' zegt Suzanne Rotteveel van het Platform Suikers en Voeding, dat is opgericht vanwege alle negatieve publiciteit.

,,We eten al duizenden jaren suiker en nu is het opeens gif,'' moppert suikerbietenteler Dirk de Lugt. ,,Suiker is de zondebok, het wordt gedemoniseerd.'' Directeur Albert Markusse van de suikerproducent Suiker Unie (omzet 800 miljoen euro) is het met hem eens. ,,We krijgen de schuld van heel veel. Het gaat altijd over suiker en nooit over andere calorieŽn.''

Verslavend
Zelfs op feestjes worden werknemers van de Suiker Unie scheef aangekeken als ze vertellen waar ze werken, alsof ze cocaine verhandelen. Maar suiker maakt toch dik? Suiker is toch verslavend? Je gaat toch dood door dat witte spul? Welnee, roept de suikerindustrie.

In 1987 at een Nederlander 128 gram suiker per dag en dat was twintig jaar later 6 gram mŪnder. In '87 kampte 33 procent van het volk met overgewicht en nu is dat al 50 procent. Hoezo word je dik van suiker? Verslavend? De suikerindustrie kan zo een EU-onderzoek door 13 Europese universiteiten ophoesten waaruit blijkt dat dat niet zo is. En dood door suiker? Ook daar zijn raporten over te vinden die stellen dat diabetes, verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten, en leververvetting echt niet door suiker komt. Bovendien, wist u dat 1 gram vet 9 kilocalorieŽn bevat en suiker maar 4?

Schuilnamen
Tot zover de suikerindustrie. Met cijfers kun je alle kanten op. Die 122 gram suiker per dag is een duizelingwekkende 44 kilo per jaar. Stapel maar eens 28 suikerklontjes op, dat eet de gemiddelde Nederlander. Iedere dag weer. Een derde van die suiker zit van nature in producten zoals in fruit en zuivel, de rest is toegevoegd.

Het Diabetes Fonds, ook aanwezig bij het debat, turfde 50 'schuilnamen' voor suiker op etiketten. Overal zit suiker in. In het plakje ham, maar ook in de pot doperwtjes. Wie suikerloos wil leven moet driekwart van de supermarktproducten laten staan.

Niet vreemd dat directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds minder luchtig is over suiker. ,,Eťn blikje frisdrank, dat is echt vloeibaar snoepgoed, verhoogt de kans op diabetes met 20 procent. Er zijn 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes en iedere week komen er 1200 bij. Als het zo doorgaat krijgt 1 op de 3 baby's later diabetes.'' De zorgkosten als gevolg van diabetes zijn opgelopen tot 1,7 miljard euro. Dessing vindt dat de industrie zijn verantwoordelijkheid moet nemen door veel meer te innoveren. ,,We begrijpen best dat je soms suiker hebt voor de voeding. Maar neem ontbijtkoekmaker Peijnenburg. Zij hebben nu Peijnenburg Zero. Het kŠn echt wel.''

Suikertaks
Het Diabetes Fonds is voorstander van een suikertaks, met name frisdranken en vruchtensappen zouden een extra belasting moeten krijgen. ,,Dat is ook een signaal naar consumenten: let op hier zit heel veel suiker in.'' De industrie ziet er niets in. Dessing kreeg voor haar bijdrage aan het debat een doos bonbons, van het Platform Suikers en Voeding.

De suikerbranche ziet de oplossing vooral in voorlichting. Verplicht minder suiker in de producten - we zouden 30 procent van de suiker moeten laten staan voor onze gezondheid, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - ziet de sector niet zitten. ,,Als je vindt dat je minder suiker moet eten, moet je dat doen. Keuzevrijheid,'' vindt Mesters van de Suiker Unie. ,,En niet door ons te demoniseren. We leveren niet aan de diervoederindustrie anders zouden we ook nog de schuld krijgen dat honden te dik zijn.''



Bron:AD




Gelogd

________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________
Bobbie
Nowlive Admins
*
Online Online

Berichten: 47.526



« Antwoord #3 Gepost op: 4 November 2015, 20:37:11 »

Nieuwe 'schijf van vijf': meer plantaardig, minder dierlijk

Om gezond te blijven, moeten we minder dierlijke en meer plantaardige producten eten. Dat staat in de nieuwe richtlijnen Goede Voeding, die de Gezondsheidsraad maandag aanbiedt aan de minister van Volksgezondheid. De raad adviseert ook om zo min mogelijk frisdrank en suikerhoudende (vruchten)sappen te drinken.


Op basis van wetenschappelijk onderzoek naar het effect van voeding op de tien meest voorkomende chronische ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker), heeft de raad richtlijnen geformuleerd voor een gezond voedingspatroon. Die worden vervolgens door het Voedingscentrum verwerkt in nieuwe adviezen en een schijf van vijf, zodat ,,mensen daadwerkelijk kunnen kiezen'', aldus minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Dit zijn de nieuwe adviezen:

Minder rood en bewerkt vlees

De Gezondheidsraad adviseert de consumptie van rood vlees, en met name van bewerkt vlees, te beperken. Volgens de raad is het aannemelijk dat er een verband is tussen de consumptie van rood vlees (van runderen, varkens, geiten, schapen en paarden) en bewerkt vlees (bijvoorbeeld ham, bacon en worst - vlees dat gerookt of gezouten is, of waar conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd) en een hoger risico op beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker. Dat verband is bij bewerkt vlees sterker dan bij totaal rood vlees.

Het advies is geen oproep om helemaal geen vlees te eten. De raad wijst er op dat vlees namelijk ook nuttige voedingsstoffen bevat, en dat er geen verband is gevonden tussen het eten van vlees in het algemeen en een hoger risico op chronische ziekten. Gemiddeld eten Nederlandse mannen ongeveer 105 gram rood vlees en 55 gram bewerkt vlees per dag en vrouwen 65 gram rood vlees en 35 gram bewerkt vlees per dag.

Nog meer groente

De Gezondheidsraad adviseert ook om mťťr groente en fruit te eten. Stond in de aanbeveling uit 2006 nog 150 tot 200 gram groente per dag, nu is dat ten minste 200 gram. Het eten van groente en fruit verlaagt de bloeddruk, en daarmee het risico op hart- en vaatziekten en beroerte.

Het eten van groente verlaagt ook het risico op darmkanker. Groene bladgroenten, zoals spinazie, andijvie en sla, verlagen bovendien het risico op diabetes en longkanker. Het advies om minstens 200 gram fruit te eten blijft gehandhaafd. Fruit eten verlaagt namelijk het risico op diabetes, darm- ťn longkanker.

Veel mensen zouden hun eetpatroon wat dit betreft behoorlijk moeten bijstellen. De gemiddelde Nederlander eet dagelijks maar 125 gram groente en 90 gram (mannen) tot 120 gram (vrouwen) fruit.

 Zuivel


Voor melk, yoghurt, kaas en andere zuivelproducten verandert er weinig. De Gezondheidsraad adviseert enkele porties zuivel per dag te ten. De gemiddelde zuivelconsumptie in Nederland ligt rond 390 gram (mannen) en 325 gram (vrouwen) per dag en dat is prima. 

Aan de bonen!

Bruine bonen, witte bonen, sojabonen, linzen, kikkererwten, spliterwten: eet ze vaker, adviseert de Gezondheidsraad. De helft van de bevolking eet nooit of nauwelijks peulvruchten, maar ze verlagen het cholesterol, en verlagen daarmee de kans op hart- en vaatziekten.  (doperwten, sperziebonen, tuinbonen en peultjes vallen onder groente) 


Minstens 15 gram ongezouten noten per dag


Het eten van noten verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Het is dus goed om elke dag een handje walnoten, amandelen, cashewnoten of pinda's te eten - mits ongezouten. 

Pasta of brood: kies de volkorenvariant

Vervang wit brood, 'gewone' pasta en andere geraffineerde graanproducten door volkorenvarianten. Eet dagelijks tenminste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten. Daar komt de gemiddelde Nederlander wel aan. Ondanks adviezen uit populaire dieetboeken als De Voedselzandloper en Broodbuik, noemt de Gezondheidsraad geen maximum. 

Geen echte boter, maar margarine

Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliŽn, adviseert de Gezondheidsraad. In boter zitten namelijk meer verzadigde vetzuren. Door die te vervangen door 'goede' plantaardige vetten, verlaag je  het risico op hart- en vaatziekten. Eet eens per week (vette) vis. In de oude richtlijnen uit 2006 stond nog dat twee keer per week vis het devies was, waarvan eens per week een vette vis zoals zalm, haring of makreel. Daar komt de raad nu op terug: om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen, heeft twee keer per week vis eten niet mťťr effect dan eens per week. Vette vis blijft nog wel de voorkeur hebben. Eens per week vis is nog altijd meer voor de gemiddelde Nederlander: die eet maar twee ŗ drie porties vis per maand.
 
Drink drie koppen thee per dag

Dat verlaagt het risico op een beroerte. Of je zwarte, groene of kruidenthee drinkt, maakt daarbij volgens de Gezondheidsraad niet uit.

Dag espresso, hallo filterkoffie

Bij koffie is relevant op welke manier deze is bereid: met een filter gezet of niet. Het filter kan namelijk de cholesterolverhogende stoffen cafestol en kahweol in koffie wegvangen. Filterkoffie en koffie van koffiepads vallen in de categorie gefilterde koffie, net als oploskoffie en automatenkoffie op basis van vloeibaar koffieconcentraat. Espresso en koffie uit koffieautomaten waarin de koffie vers gezet wordt kunnen zowel in de categorie ongefilterde als gefilterde koffie vallen, afhankelijk van het type automaat, de soort en hoeveelheid koffie en het soort filter dat wordt gebruikt. Minder koffie drinken hoeft meestal niet. De gemiddelde koffieconsumptie ligt op 400 (vrouwen) tot 550 (mannen) milliliter per dag. Dit is ongeveer de hoeveelheid waarbij gunstige verbanden van gefilterde koffie zijn gevonden (lager risico op hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes).


Geen fris en gesuikerde vruchtensappen meer


Drink zo min mogelijk suikerhoudende drankjes, adviseert de Gezondheidsraad. Eťn of twee glazen per dag verhoogt al het risico op diabetes. Het gaat daarbij om koude dranken waaraan sucrose, fructose of glucose is toegevoegd. Voorbeelden zijn vruchtendrank, vruchtennectar, frisdranken, ijsthee, gevitamineerd water en sportdranken waaraan suiker is toegevoegd.

Dat is een forse verandering in het drinkpatroon, vooral voor kinderen: die drinken gemiddeld driekwart liter suikerhoudende dranken per dag. Water, thee en gefilterde koffie zijn volgens de raad een goed alternatief.

Geen alcohol


Drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan ťťn glas per dag. Weliswaar zijn er mogelijke positieve effecten die samengaan met matig alcoholgebruik (lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes en dementie). Maar die wegen volgens de raad niet op tegen de risico's. Twee glazen per dag voor mannen, zoals voorheen werd aanbevolen, is daarom niet langer het devies.

De commissie concludeert dat het overtuigend is aangetoond dat een hoog alcoholgebruik het risico op beroerte verhoogt en dat binge drinken (60 gram of meer per gelegenheid) het risico op hartziekten verhoogt. Daarnaast is een hoog alcoholgebruik geassocieerd met een hoger risico op borstkanker en darmkanker en is een hoge inname van bier en sterke drank geassocieerd met longkanker.

Minder zout

Voeg geen zout toe tijdens het koken of aan tafel, dat levert gezonheidswinst op. Verder valt de zoutconsumptie te verminderen door bewerkte producten zo veel mogelijk te mijden. 

Voedingssupplementen onnodig

Met een gevarieerd voedingspatroon krijg je de juiste vitamines en mineralen vanzelf binnen. Voor bepaalde bevolkingsgroepen, zoals ouderen, mensen met een donkere huid, mensen die weinig buiten komen of een hoofddoek dragen, is het van belang dat ze supplementen met vitamine D gebruiken. Daarnaast hebben vrouwen die zwanger willen worden extra foliumzuur nodig en veganisten extra vitamine B12. Maar voor de algemene bevolking valt verder in termen van chronische ziekten geen baat te verwachten van voedingsstofsupplementen, stelt de raad.



Bron:AD





Gelogd

________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________
Bobbie
Nowlive Admins
*
Online Online

Berichten: 47.526



« Antwoord #2 Gepost op: 4 November 2015, 20:36:29 »





Gelogd

________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________
Bobbie
Nowlive Admins
*
Online Online

Berichten: 47.526



« Antwoord #1 Gepost op: 4 November 2015, 20:36:19 »






Gelogd

________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________
Bobbie
Nowlive Admins
*
Online Online

Berichten: 47.526



« Gepost op: 4 November 2015, 20:25:53 »





Gelogd

________ Zon, Storm of Regen ____ Mijn P.C. is een Zegen ________
Pagina's: [1]   Omhoog
  Voeg toe aan `Mijn-topics`  |  Print